Εμπρός της γης οι bloggers… Μέρος δεύτερον

Posted: Οκτώβριος 3, 2007 in "Το blog που ακούσατε...", The politics of ecstacy

Συνεχίζοντας την προβληματική του προηγούμενου μηνύματος (για λόγους ευκολίας το έκοψα σε δυο μέρη, ώστε να μετριάζεται η άσχημη εικόνα του ιστολογίου – τελικά έχω και μερικές αισθητικές ανησυχίες), ένα άλλο εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα σχετικά με την ύπαρξη ή μη ενός ¨κινήματος» από φανατικούς bloggers είναι η όποια αποτελεσματικότητα των κινήσεών τους. Για παράδειγμα, παρά τις οργανωμένες κινητοποιήσεις για τα καμμένα δάση στο Σύνταγμα, η Νέα Δημοκρατία ξαναβγήκε κυβέρνηση. Φυσικά, η διαμαρτυρία δεν είχε αυτό το δηλωμένο σκοπό – αλλά τι νόημα έχει μια γενική και αόριστη διαμαρτυρία, χωρίς κάποιου άλλου είδους πίεσης προς την κυβέρνηση; Ρωτήστε κάποιον καθηγητή που έζησε τις μεγάλες απεργίες του παρελθόντος και θα σας πει πόσο εύκολο είναι για μια κυβέρνηση να αγνοήσει ακόμα μαζικότερες διαμαρτυρίες.

Θα μπορούσε μάλιστα να ισχυριστεί κάποιος ότι η ύπαρξη πολλών «αντιπολιτευόμενων» ιστολογίων λειτουργεί αρνητικά ως προς την πραγματοποίηση ουσιαστικών αλλαγών. Και αυτό γιατί, δυστυχώς, για τους πολλούς η γκρίνια είναι μια αποτελεσματικότερη μέθοδος εκτόνωσης από τη δράση. Και αν δε με πιστεύετε, παρακολουθήστε τα δελτία ειδήσεων μιας εβδομάδας, δείτε τον τρόπο με τον οποίο περιγράφουν την καθημερινότητα και το αν τελικά αυτό μεταφράζεται σε πολιτική δράση.*

Τέλος, αν φτάσαμε στο σημείο να μιλάμε για «κίνημα των bloggers» γιατί όχι και «κίνημα των τηλεπλασιέ βιβλίων»; Μικρό κομμάτι της βουλής κατέλαβαν; Διάολε, έτσι όπως πάμε, θα αρχίσουμε να μιλάμε και για Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα….

* Πολιτική δράση εδώ σημαίνει υπερψήφιση ή καταψήφιση συγκεκριμένων κομμάτων στις εκλογές. Από αυτές άλλωστε έχουμε τις όποιες αλλαγές.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s