Εμπρός της γης οι bloggers… Μέρος πρώτον

Posted: Οκτώβριος 3, 2007 in "Το blog που ακούσατε...", The politics of ecstacy

Ήδη από το καλοκαίρι η έκφραση «το κίνημα των bloggers» και διάφορα άλλα παρελκόμενα αυτής βρίσκεται στο επίκεντρο μιας μεγάλης συζήτησης που ξεπερνάει τα, υπαρκτά μεν, δυσδιάκριτα δε όρια της «βλογόσφαιρας». Μέχρι στιγμής, τα κύρια συμπεράσματα είναι ότι α) η λέξη «κίνημα» έχει προστεθεί στο μακρύ κατάλογο των παρεξηγημένων λέξεων με πολιτικές αποχρώσεις και β) αν, τώρα που ξεκίνησα το blog, με αποκαλέσει κανείς blogger θα νιώσω ελάχιστα λιγότερο προσβεβλημένος απ’ ότι αν με αποκαλούσε emo.

Αν δεχτούμε την υπόθεση εργασίας «ένα blog ίσον με ένα συγγραφέα, βαρβαριστί blogger» (αγνοώντας δηλαδή για ευκολία τα συλλογικά δημιουργήματα κομμάτων, περιοδικών, μυστικιστικών οργανώσεων κτλ) είναι αμέσως φανερό ότι ένα μόνο πράμα συνδέει όλους τους bloggers (εκτός του μέσου): μια ανάγκη να εκφράσουν τις σκέψεις τους παραέξω – και φυσικά ότι οι σκέψεις τους αυτές αξίζουν προβολής. Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, θα έλεγα ότι ένας blogger εκφράζει τις απόψεις του με σκοπό να πείσει κι όχι γιατί περιμένει ότι θα συναντήσει κάποιον αντίλογο που θα τον πείσει (σε άμεση αντίθεση με πολλούς συμμετέχοντες σε διαδικτυακά fora, περισσότερα όμως άλλη φορά).

Φυσικά, τα παραπάνω δε σημαίνουν σε καμία περίπτωση ότι κάποιος blogger παραμένει βράχος απέναντι στην πειθώ, απ’ όπου κι αν προέρχεται. Και εδώ ακριβώς βρίσκεται το ζουμί: μπορεί να μην αλλάξω τη γνώμη μου εξαιτίας των σχολίων που θα διαβάσω στο ιστολόγιο μου, θα την έχω ωστόσο διαμορφώσει πριν την καταθέσω. Όποιος λοιπόν την επηρεάσει, θα κερδίσει ένα μικρό μεγαφωνάκι στο internet. Και ως γνωστόν, αγάλι αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλι…

Με βάση αυτό το σκεπτικό θα πρέπει να αναγνώσουμε τις δηλώσεις του κ. Αλαβάνου περί «κινήματος των bloggers» ή του χαρακτηρισμού των bloggers ως «αυτούς που δημιουργούν επαναστατικά spam mails με την παραμικρή αφορμή» από τον κ. Φωτάκη στο ΘΕΜΑ (περισσότερα εδώ: http://afmarx.wordpress.com/2007/10/01/fotakis/). Ο πρώτος ποντάρει στην εκλογική του βάση, η οποία γουστάρει τα προοδευτικά και τα τουαύτα, ενώ παράλληλα προσεταιρίζεται όσους bloggers έχουν παρόμοιες με αυτόν πολιτικές ανησυχίες. Ο δεύτερος, όπως είναι φανερό σε όποιον διαβάσει όλο το άρθρο, επιθυμεί τη συνολική απαξίωση του χώρου – ενώ φυσικά ο ορισμός του blogger που χρησιμοποιεί είναι απλά άκυρος.

Συνολικά, η όλη φάση μου θυμίζει παλαιότερες, ηρωικές εποχές στη στήλη αλληλογραφίας του Metal Hammer, όταν είχαμε μια απίστευτη παρέλαση γραμμάτων από άτομα του ακροδεξιού και ακροαριστερού χώρου και με τα οποία προσπαθούσαν να «καπελώσουν», χρησιμοποιώντας μεμονωμένα παραδείγματα, έναν κατά βάση απολιτίκ μουσικό χώρο.

Advertisements
Σχόλια
 1. Ο/Η Evilnye λέει:

  Θα παραθέσω απλά την αγαπημένη μου φράση που μάζεψα από το internet και η οποία είναι τόσο μα τόσο αληθινή!!
  «We’ve all heard that a million monkeys banging on a million typewriters will eventually reproduce the entire works of Shakespeare. Now, thanks to the Internet, we know this is not true.»– Robert Wilensky

 2. Ο/Η vildanden λέει:

  Για την ακρίβεια δεν το ξέρουμε ακόμα. Η μαϊμού δεν έχει κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό της όταν πληκτρολογεί, εκτός ίσως από τη μπανάνα που θα πάρει ως ανταμοιβή. Αντίθετα, τα εκατομμύρια των χρηστών του internet έχουν κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό τους όταν πιάνουν το πληκτρολόγιο, έστω κι αν αυτό είναι του τύπου «OMG, you got PWND».

  Και τώρα με συγχωρείς γιατί θέλω να γράψω μια πρόταση και να ζητήσω από την Ε.Ε. επιχορήγηση για την αγορά ενός εκατομμυρίου μαϊμούδων και ισάριθμων γραφομηχανών. Τις μπανάνες θα τις γράψω στα αναλώσιμα.

 3. Ο/Η ars moriendi λέει:

  Δεν καταλαβαίνω γιατί σου έχει γίνει ενοχλητικός ο όρος. Blogger είναι απλούστατα αυτός που γράφει ένα blog. Ότι άλλες αποχρώσεις έχει δώσει ο καθένας δηλώνει κάτι γι αυτόν που μιλάει κι όχι για τα blogs, τη δραστηριότητα του blogging ή τον blogger. Στο κάτω κάτω είναι προφανές πως οι bloggers είναι τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους όσο και οι περαστικοί στην πλατεία Συντάγματος.
  Απλά οι δημοσιογράφει τείνουν να διαστρευλώνουν ό,τι αγγίζουν. Θα υιοθετήσουμε αυτά που μας πλασάρουν;

 4. Ο/Η vildanden λέει:

  Ακριβώς επειδή συμφωνώ μαζί σου, έκανα αυτά τα δυο posts!! 😉

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s