Μανδαλοσκοπία

Posted: Οκτώβριος 15, 2007 in The politics of ecstacy

mantalakia1.jpg

Εδώ και πολλά χρόνια πειραματίζομαι σε μια νέα τεχνική μαντείας.

Κάθε φορά που βγαίνω από το μπάνιο και πηγαίνω στο μπαλκόνι να απλώσω την πετσέτα μου, βάζω το χέρι μου μέσα σε μια κλειστή σακούλα με μανταλάκια και τραβάω τρία τέσσερα. Το χρώμα αυτών των μανταλακίων (γαμώτο, η γενική πληθυντικού υπονομεύει τη μέθοδό μου) αποτελούσε – ή έτσι πίστευα εν τη αγνοία μου – μια ένδειξη, ένα παράθυρο στο μέλλον των προσεχών πολιτικών εξελίξεων.

Κατά καιρούς η τεχνική της μανδαλοσκοπίας υποδείκνυε δραματική ανατροπή των εξελίξεων προς όφελος του Κ.Κ.Ε., στέλνοντας με να ξεσκονίσω το ντουφέκι μου. Άλλες πάλι έδειχνε ύποπτες ισορροπίες, ίσως δε και μυστικές συμμαχίες μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, ενώ δεν ήταν και λίγες οι φορές που ένας μυστηριώδης πολιτικός παράγοντας, χαρακτηριζόμενος από το κίτρινο χρώμα, έκανε την εμφάνιση του στην «μπαλκονική» προσομοίωση της ελληνικής πολιτικής σκηνής – αναλογιστείτε τη χαρά μου όταν πληροφορήθηκα την ίδρυση του ΔΗΚΚΙ.

Οι προφανείς αποτυχίες της μεθόδου με απέτρεψαν από μια σοβαρότερη ανάλυσή της – δεν είχα την καρδιά όμως να παρατήσω αυτό το αποπαίδι της εγκεφαλικής μου δραστηριότητας. Έτσι, συνέχισα να χρησιμοποιώ μανταλάκια για να απλώνω την πετσέτα μου (ομολογώ πως πρακτικοί λόγοι συνέβαλαν στην απόφασή μου αυτή) και να επιχειρώ μερικές προβλέψεις αραιά και που.

Μέχρι που το σκηνικό άλλαξε άρδην, όταν είδα σήμερα μια από τις πολλές δημοσκοπήσεις για το θέμα της αρχηγίας του ΠΑΣΟΚ. Δεν ξέρω ποιο συμπαντικό σωματίδιο έμπνευσης συγκρούστηκε με τη φαιά ουσία μου ή ποια λανθάνουσα διανοητική διεργασία πήρε μπρος εκείνη τη στιγμή, αλλά η αλήθεια έλαμψε ξαφνικά μπροστά μου!

Μια τόσο χαοτική μέθοδος όσο η μανδαλοσκοπία (ανέφερα πουθενά ότι έχω το trademark;) δεν μπορεί παρά να είναι ιδανική για να προσομοιώσει τα σχιζοφρενικά αποτελέσματα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων. Έτσι, το αποτέλεσμα «τρία φούξια κι ένα λαχανί» μπορεί να αντιστοιχεί στο «ο Βενιζέλος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός» – σε συνδυασμό δε με το «δυο άσπρα ένα μελιτζανί κι ένα πορτοκαλί» (το εστί μεθερμηνευόμενον «τον Παπανδρέου θέμε για αρχηγό αντί του Βενιζέλου και του Σκανδαλίδη») μπορούν να δώσουν όλες τις (χρωματικές και μη) αποχρώσεις της κοινής γνώμης.

Βέβαια, η ιδέα μου είναι ακόμα στα σπάργανά της και απαιτεί πολλές τροποποιήσεις, προσαρμογές και fine-tuning μέχρι να δώσει αποτελέσματα χαρακτηριζόμενα από αξιοπιστία και επαναληψιμότητα. Για παράδειγμα, δυσκολεύομαι στο αν πρέπει να αναθέσω το – παραδοσιακά δεξιό – μπλε χρώμα στον κ. Βενιζέλο, ακολουθώντας τις κατηγορίες της αντίπαλης παράταξης, ή στον κ. Παπανδρέου, όστις συμπεριέλαβε τους κυρίους Μάνο και Ανδριανόπουλο στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ.

Αλλά γιατί σκάω; Αργά ή γρήγορα, τα μανταλάκια θα μου πουν όλη την αλήθεια!

Advertisements
Σχόλια
 1. Ο/Η Asaverle λέει:

  Μανδαλοσκοπία ε; Για εμάς που έχουμε ξύλινα μανταλάκια…τι κάνουμε; Πως μπορούμε να μυηθούμε σε αυτή την νέα χαοτική αλλά άκρως αποτελεσματική μέθοδο; Υπάρχει βέβαια και άλλος τρόπος. Η παρατήρηση των μανταλακίων στα άλλα μπαλκόνια. Όπως παλαιότερα παρατηρούσαν το πέταγμα των πουλιών και βγάζανε χρησμούς έτσι και εμείς. Κάτω από τα μπαλκόνια με ένα κιάλι και όλα βρίσκονται, όλα λύνονται.

 2. Ο/Η vildanden λέει:

  Φίλτατε Ασαβερλέ,

  Ακριβώς όπως το Oblivion απαιτεί υπολογιστές τελευταίες τεχνολογίας για να παίξει, έτσι και η μανδαλοσκοπία απαιτεί την τελευταία λέξη στα μανδαλάκια – απαραιτήτως χρωματιστά. Σε περίπτωση αδυναμίας αναβάθμισης του εξοπλισμού σας, θα σας συμβούλευα να καταφύγετε σε μια προσομοίωση χρώματος: σκαλείστε πάνω στο ξύλινο μανταλάκι το Μ για μπλε, Κ για κόκκινο κτλ.

  Αν παρόλα αυτά προτιμήσετε την παρακολούθηση των μοτίβων που εμφανίζονται στα γειτονικά σας μπαλκόνια, προτιμήστε την πετσέτσα κάποιας καλλίπυγου γειτόνισσάς σας – καλύτερα να σας πάρουν για ματάκια παρά για τρελό.

 3. Ο/Η asaverle λέει:

  Φίλε Vildanden θα ακολουθήσω κατά γράμμα τις εξαίρετες συμβουλές σας. Η ιδεά περί χάραξης των απαραίτητων σημάτων στα ξύλινα μανταλάκια με ελκύει περισσότερο.

 4. […] βασισμένα στην αρχαία (αλλά όχι ξεχασμένη) τεχνική της Μανδαλοσκοπίας. Μετά από συνεχή πειράματα, κατά τα οποία τραβάγαμε […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s